Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over respijtzorg, een respijtvoorziening of over mantelzorgvrij.nl? Hieronder staan de meest gestelde vragen op een rij. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met mantelzorgvrij.nl via 085 - 018 38 90 of info@mantelzorgvrij.nl

Respijtzorg betekent letterlijk ‘onderbreking van de zorg’ oftewel ‘op adempauze komen'. Die onderbreking kan een dag(deel) duren, maar ook een heel weekend of langer. Iemand anders neemt dan de zorg van de mantelzorger over.

Wanneer mantelzorgers vrij kunnen nemen van het zorgen voor hun naaste, houden zij het zorgen langer vol. Vergelijk het met werk, dan kijk je ook uit naar het weekend of een vakantie. Daarna heb je weer meer energie. Mantelzorgers houden het zorgen langer vol wanneer zij weten dat ze af en toe vrij kunnen nemen en ook daadwerkelijk doen. Dat ze even uit kunnen staan.

Respijtzorg is soms gratis, bijvoorbeeld bij de inzet van een respijthulp. Bij andere vormen van respijtzorg wordt een eigen bijdrage gevraagd. De kosten hangen af van de soort zorg die jouw naaste nodig heeft, van de gemeente waar je naaste woont en van de respijtvoorziening van jouw keuze. Onze respijtcoördinator informeert je graag over de verschillende financieringsmogelijkheden.

Kijk voor meer informatie op de pagina Wat kost respijtzorg

Er zijn vele vormen van respijtzorg. Het kan gaan om een paar uur op een dag of een aantal weken achter elkaar. Het kan ook zijn dat je als mantelzorger meer hebt aan een weekend, een dag of een hele week vrij van de zorg. Respijtzorg kan thuis plaatsvinden, dan neemt een respijthulp de taken van je over. Je naaste kan ook uit logeren in een respijtlocatie, zodat de jij thuis kunt blijven of er zelf lekker op uit kan. 

Het is ook mogelijk dat je met vakantie gaat en dat iemand voor één tot twee weken bij je naaste komt logeren. De reguliere zorg voor de zorgvrager loopt door en jij kunt je vakantie plannen.

Het liefst zo snel mogelijk. Zodra je weet wanneer je meerdere dagen of langer weg wilt, dien je een verzoek voor een respijtvoorziening in. Onze coördinator respijtzorg neemt contact met je op en kijkt welke zaken geregeld moeten worden. Ook dat kost tijd. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met het aanvragen van een Wmo-beschikking, dat kan soms wel zes weken duren. 

Ja, maar aan sommige voorzieningen zitten bepaalde voorwaarden. De voorziening moet uiteraard beschikbaar zijn en de zorg die de voorziening biedt moet geschikt zijn voor je naaste. De voorziening moet ook passen binnen de voorwaarden van de gemeente waar jij of jouw naaste woont. We nemen na je verzoek altijd contact met je op om jouw keuze te bespreken en de mogelijkheden na te gaan.

Je maakt je keuze voor de respijtzorgvoorziening op mantelzorgvrij.nl. Daarna stuur je een verzoek in. Vervolgens neemt de respijtcoördinator contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Jazeker. Je kunt altijd een afspraak maken om de respijtlocatie te bezoeken. We willen dat het verblijf zo prettig mogelijk verloopt, ook voor jou als mantelzorger. Als jij het idee heeft dat je naaste in goede handen is, dan geeft dat vertrouwen en rust. 

Ja, dat kan. Voorwaarde is dat jouw organisatie een planbaar respijtbed aan kan bieden. Neem voor meer informatie contact op met de coördinator respijtzorg

Je kunt je als respijthulp aanmelden bij Marianne Weel, coördinator respijtzorg. Een respijthulp neemt de taken en zorg over van de mantelzorger in de thuissituatie, zodat de mantelzorger een dag of dagdeel weg kan. Vanaf 4 uur per maand kun je je al inzetten als respijthulp. De respijthulp ontvangt een vrijwilligers- en reiskostenvergoeding.

Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte blijven van al het nieuws over respijtzorg? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.