Voor mantelzorgers

Mantelzorgvrij.nl, de website waar je als mantelzorger eindelijk jouw vrijetijd kunt plannen. Hier komt vraag en aanbod van respijtzorg bij elkaar. Respijtzorg is een ander woord voor ‘op adem kunnen komen' voor mantelzorgers. Ben je mantelzorger en wil je graag een paar uur, een dag (of meer) vrij zijn van de zorg voor je naaste? Dan vind je hier de oplossing. 

Mantelzorgvrij.nl is een initiatief van het Mantelzorgcentrum, het onafhankelijke kenniscentrum voor mantelzorgers en (zorg)professionals.

Waarom respijtzorg?
Respijtzorg heeft verschillende voordelen, waaronder het verminderen van de overbelasting en stress bij mantelzorgers, het voorkomen van overbelasting en het voorkomen van uitval van mantelzorgers. Ook kan het de relatie tussen mantelzorgers en hun naaste verbeteren, omdat de mantelzorger tijd heeft voor zichzelf en kan opladen. Een mantelzorger na het opnemen van respijtzorg: "Nadat mijn man een paar dagen weg was geweest kon ik er weer tegen aan. Ik had weer 'zin' in het mantelzorgen!" Respijtzorg zorgt er mede voor dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen.

Voor naasten is respijtzorg een manier om in contact te komen met anderen. Vaak is hun wereld kleiner geworden en hebben zij alleen nog contact met hun mantelzorger(s). Dan is het fijn dat zij anderen ontmoeten met gelijke interesses en hobby's. De respijtcoördinator van het Mantelzorgcentrum vergelijkt de interesses en hobby's van respijthulpen en zorgvragers. Een match tussen mantelzorger en respijthulp wordt namelijk eerder gemaakt wanneer zorgvrager en respijthulp overeenkomsten hebben. 

Thuis of uit?
Respijtzorg kan thuis plaatsvinden, maar ook buitenshuis. Blijft je naaste liever thuis, dan komt een respijthulp langs. De respijthulp neemt, in overleg, jouw taken over. Dan kun je met een gerust hart even weg. Ben je benieuwd welke respijthulpen dit zijn? Zij stellen zich hier aan je voor

Respijtzorg kan ook plaatsvinden buitenshuis. Daar ontvangt je naaste alle zorg die nodig is. Voor jouw naaste voelt het ook een beetje als vakantie. Kijk hier voor een overzicht van de respijtlocaties

Mantelzorgvrij illustratie

Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte blijven van al het nieuws over respijtzorg? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.