Respijtzorg bij de Leeuwenhof

Midden in een woonwijk in Heerhugowaard staat De Leeuwenhof – een kleinschalige woonvorm voor ouderen met dementie. Het is een prachtige boerderij met paarden, kippen en varkens die helemaal is gerestaureerd en opgeknapt ten behoeve van kwetsbare ouderen. Sinds een jaar biedt De Leeuwenhof ook respijtzorg aan. Twee fraaie kamers zijn ingericht als woon-/slaapkamer. Mantelzorgers kunnen hun naaste met een gerust hart aan de goede zorgen van de medewerkers van De Leeuwenhof overlaten, zodat zij even vrij zijn van het zorgen en bijvoorbeeld op vakantie kunnen. 

Hilda Kapiteijn is een van de mantelzorgers die gebruik maakt van de respijtvoorziening bij De Leeuwenhof. Hilda; “Mijn tweelingbroer Gerben is heeft hier al een paar keer gelogeerd en dat vond hij heel fijn. De eerste keer vonden we het best spannend, om je broer achter te moeten laten terwijl hij heel kwetsbaar en afhankelijk is. Maar de eerste kennismaking was meteen positief. Ze stelden me direct op mijn gemak, ik mocht ook altijd bellen wanneer Gerben hier zat en ik kwam regelmatig even langs. Je hebt hier echt een huiskamergevoel en de vrijwilligers zijn heel gastvrij, geven je het gevoel welkom te zijn.”

Vakantie
Gerben woont in een kangoeroewoning bij zijn broer Luuk en schoonzus Mariëtte. Zij zorgen samen als mantelzorgers dat het Gerben aan niets ontbreekt. Als Luuk en Mariëtte op vakantie gaan, dan logeert Gerben in De Leeuwenhof. Hilda: ”Het kwam eigenlijk omdat ik tegelijk met Luuk en Mariëtte op vakantie gingen. We gingen op zoek naar een geschikte locatie, omdat Gerben niet meer alleen thuis kon zijn. Uiteindelijk kwamen we bij De Leeuwenhof terecht en dat beviel zo goed, dat Gerben altijd hierheen gaat, wanneer Luuk en Mariëtte op vakantie gaan.”

"Hij voelt zich hier thuis"
Voor Gerben was het ook wennen, de eerste keer in De Leeuwenhof. “Hij is wel altijd heel blij als hij hier is,” vertelt Hilda. “Hij is thuis veel alleen en alle zorg draait om hem. Hier zit je meer in een groep. Hij kan hier niet zomaar het terrein af, terwijl hij thuis veel op pad gaat. Hier het terrein af gaan, dat zou ook niet veilig zijn, want hij zou hier zomaar kunnen verdwalen. Dat is wennen en hij moest even zijn weg vinden. Maar hij vindt de contacten en gesprekken met de zorg leuk. Hij voelt zich hier thuis.”

"de medewerkers geven je het gevoel welkom te zijn."

Mantelzorgcentrum
Het kost soms wat tijd om een passende respijtlocatie te vinden, vooral als je niet weet welk aanbod er in de regio is. Het Mantelzorgcentrum kan hierbij helpen. Marianne Weel, casemanager respijtzorg, hielp Luuk en zijn broer om de vakantieperiode van Luuk en Mariëtte te overbruggen. Marianne: “We hebben verschillende mogelijkheden onderzocht voordat we bij De Leeuwenhof uitkwamen. Er zijn verschillende factoren waar je rekening moet houden om respijt in te kunnen zetten. Denk aan de financiën, maar ook aan de zorg die geboden wordt. Ik neem die zoektocht graag uit handen van de mantelzorger, die heeft het vaak al druk genoeg. Bovendien weten wij welke respijtvoorzieningen er zijn, een mantelzorger hoeft dit daarom niet zelf uit te zoeken.”
De respijtvoorzieningen zijn overzichtelijk samengebracht op www.mantelzorgvrij.nl

Wil je respijtzorg inzetten in de Leeuwenhof? Klik op de knop voor meer informatie. 

De Leeuwenhof
Respijtzorg bij de Leeuwenhof